Menu

Hester og ridning

Hest er best

Hester har vært viktige for oss mennesker i tusenvis av år, og ble lenge brukt både til transport, gårdsarbeid og krigføring. I dag er de først og fremst våre gode venner, som vi også bruker til fine turer eller til å delta i konkurranser og veddeløp med. Å kjøpe en hest er noe mange ønsker seg, men som alle sikkert forstår krever det en del innsats og en del penger.

Hvordan man tar vare på en hest

Hester er beitedyr, og liker seg aller best når de kan gå ute og beite. I Norge er dette selvfølgelig bare realistisk i sommerhalvåret, og dersom du bor i by, kan du bli nødt til å fore hesten selv hele året igjennom. Hester spiser mye – det er ikke uten grunn at vi snakker om å «spise som en hest». Vanligvis får hester tørrfôr, men ved spesielle anledninger, eller når hesten din er i mye aktivitet, kan det være greit å bruke litt kraftfôr i tillegg til vanlig høy. I tillegg trenger hesten mye vann hver eneste dag. Store og sterke som de er, klarer de seg likevel ikke så godt i kaldt og ruskete vær. De trenger derfor en stall, men samtidig helst også muligheter til jevnlig mosjon. Du må børste hesten regelmessig, inspisere hovene dens, og sørge for at den får alle de rette vaksinene.

Hvordan en hest kan finansieres

Det er viktig å være obs på at en hest koster ganske mye penger. Du må regne med utgifter på minst 50 000 kroner i året ved ansvarlig hestehold. I tillegg kommer selvsagt selve kjøpesummen, og som oftest vil den være på minst 100 000 kroner hvis du skal ha en ganske bra hest. Dersom du mangler litt for å få det til, kan lånefinansiering hos https://www.centum.no være et alternativ for deg. Der kan du finne den rette slik at hestedrømmen kan bli virkelighet.

Er det vanskelig å bli en god rytter?

Nei, det er ikke vanskelig å ri en hest. På den annen side tar det tid å bli en virkelig god rytter og finne kjemien med en ny hest slik at dere fungerer som en enhet. Når du rir er det viktig å ha riktig stilling. Du skal være rett i ryggen, og bevisst holde hælene og hendene dine nede samtidig som rumpa holdes godt tilbake. Hold deg godt fast og se rett frem slik at hesten aldri blir i tvil.

Er konkurranseridning noe for deg?

Veldig mange av dem som driver med hest deltar i ulike former for konkurranse eller løp. Mest populært i dag er kanskje dressur, der du og hesten viser frem hvor lydig, smidig og sterk. Husk at også din egen prestasjon, blant annet korrekt sittestilling, blir bedømt. En litt mer krevende sport er sprangridning, der du må få hesten til å hoppe over ulike hindre. Det er kanskje ikke riktig å si at det er mer krevende, men det er i hvert fall mer utfordrende fordi du i hvert fall i begynnelsen tenker litt på risikoen for at noe skal gå galt.

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *