Dette er hva det koster å ha hesten min
I dag finnes det ikke mange idretter eller hobbyer som ikke koster penger, men det er kanskje ikke alle hobbyer som er like kostbare som hest. Veldig mange, og spesielt jenter, elsker hester og tilbringer hele tiden sin i stallen. For veldig mange av disse handler den store drømmen om å eie sin egen hest. Dog er kanskje ikke alle like klar over hva det egentlig kan koste å ha en hest og hvor mye jobb det kreves.
Før du kjøper hest
Før du bestemmer deg for om du skal ha en kaldblodshest eller varmblodshest, bør du tenke over at det å ha en hest krever mye tid og mye arbeid. Hesten klarer seg ikke selv. Så det nytter ikke å parkere den i en stall og så dukke opp når du har tid. En hest må stelles flere ganger om dagen.
Boksen den bor i må rengjøres, hesten skal strigles, få mat og rent vann og den må mosjoneres. I tillegg må du sørge for å ta vare på utstyret du bruker til hesten. Derfor bør du stille deg spørsmål om du har tid til en hest og alt som kreves. Husk at hesten kan bli helt opptil 20 år gammel, så det er en langvarig forpliktelse du påtar deg.
Kostnader ved hestehold
Det første som koster penger er selvfølgelig innkjøp av hesten. Dette kan det hende at du trenger å låne penger til. Klikk her og finn ut mer om gunstige forbrukslån og sikker avtaleinngåelse med BankID.
Når hesten er kjøpt må den ha et sted å bo. Noen har plass til hesten der de bor, mens andre må leie stallplass. Ved siden av dette skal hesten ha mat i form av både høy og kraftfôr samt godbiter som en gulrot i ny og ne. Deretter må hesten ha sko, jevnlig tilsyn av veterinær, utstyr som gjør at du kan ri på den og forsikring dersom det skulle skje noe.
Hesten din spiser kanskje for rundt 10 000 kr hvert år og skoing kan alene komme opp i rundt 6 000 kr. Med alt det andre som kommer i tillegg, må du regne med at hesten din vil komme til å koste deg rundt 30 000 til 50 000 kr hvert eneste år. Tar du med at en hest lever lenge, blir dette mye penger for deg til slutt!
Konklusjon
Det koster altså en del penger å ha egen hest. Du bør derfor tenke deg grundig om og kanskje også alliere deg med noen som kan hjelpe deg med hesten i tilfelle du blir syk eller skal på ferie. Det er ikke uvanlig at hesteeiere har en fôrrytter og denne betaler gjerne en sum for å få lov til å hjelpe deg med hesten og ri på den. Dermed får du ikke bare den hjelpen du trenger rent praktisk, men også litt støtte økonomisk.
Dersom du bestemmer deg for at det er for dyrt og tidkrevende å eie egen hest, kan du selv vurdere på bli fôrrytter eller kontakte nærmeste stall og høre om de trenger ekstra hjelp.