Menu

Hester og vinter

Hester elsker å være utendørs, og særlig om sommeren. Når vinteren kommer så lurer mange på om det er forsvarlig at de går ute. Ja, er det det? Det er forsvarlig, men du må ta vare på hesten i kulda. Oftest så har hestene det bedre ute, fordi her får de frisk luft, og får springe fritt omkring. Tåler hester kulde? Ja, en hest med vinterpels som har fettlag under, tåler kulde bedre enn en hest med kort pels. Tilvenning er også viktig når de skal gå ute hele døgnet. Loven krever at de har tilgang til leskjul. Så må en se til at de har rikelig tilgang på godt for og vann, helst lunket vann.

dsc5045Turridning i kaldt vær om vinteren

Det å ri i kaldt vær er ikke kjekt, hverken for hest eller menneske. Ofte kommer det barn og spør om det er greitt å få ri om vinteren. Det går veldig fint å ri så lenge kulden holder seg under -20 grader, men over det er det uaktuelt å ri. Da er bedre å finne på andre aktiviteter. Så det ble en fin vinterdag for barna med Stiga snowracer i hoppbakken. Ved ridning i minusgrader er det flere viktige ting å ta hensyn til. Den kalde luften ved innånding kan være et problem, for hesten har lange nesebor, og så må en varme opp musklene gradvis samt avskritte/nedkjøle før man stanser. Er det kaldere enn -10 grader så skal en begynne å ta hensyn til kulden. En normal frisk hest i «normalt vær» har ikke problemer av en helt rolig skrittetur i 15-20 minusgrader. Det som er viktig er å følge med på hvordan hesten din reagerer. Hester er som oss mennesker noen tåler mer kulde enn andre.

Hester kan også fryse om vinteren

Selvfølgelig kan hester fryse like godt som mennesker om vinteren. Viktig at hesteeieren selv vurderer hva hesten sin har behov for i kaldt vær. Hester trives med å være ute, men hvor mange minusgrader er forsvarlig? Hestens helse, alder, hold og hårlag vil ha stor betydning for hvor mye kulde de trives i. Hestene skal også ha adgang til leskjul hvis det er dårlig vær, da kan de greie seg godt ute. Ved ikke for mange kuldegrader om vinteren, så er det fullt mulig å ri på tur. Det drives fullt opp med hesteaktiviteter i Oslo på vinteren. Rundt omkring så drives det rideundervisning, og mange har store oppvarma innendørs ridehaller. Der er flere plasser som driver med turridning ute om vinteren. Kanefart er veldig populært med hest og slede. Ofte blir hest og vogn brukt dersom det ikke er nok snø. Hester ute om vinteren er ikke problematisk når de blir fulgt opp og passet på. Hester er veldig tilpasningdyktige.

 

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *